TCM bij honden

De Vijf Elementen bij honden

Op een andere manier naar je hond kijken

Mijn leven met honden veranderde enorm toen ik meer leerde over de Vijf Elementen. Ik leerde begrijpen wat er in de aard van het beestje zit en hoe ik daar als hondeneigenaar en als hondenprofessional mee om kan gaan. Een gevalletje: als je het eenmaal ziet, kun je het niet meer niet zien.

De Vijf Elementen komen voort uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze Oosterse visie is al eeuwenoud en kijkt holistisch naar dingen, wat inhoudt dat je de hond als geheel gaat bekijken.

De elementen beschrijven 5 verschillende karaktertypen en om dit visueel te maken, zijn de karaktertypen gekoppeld aan elementen uit de natuur.
Het gaat om de volgende elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water.
Bij ieder mens en iedere hond zijn alle 5 de karaktertypen aanwezig, maar vaak springt 1 karaktertype er echt uit. Om te bepalen welk element dat bij jouw hond is, ga je naar een heleboel factoren kijken

Cursus over de Vijf Elementen

Vanuit fascinatie heb ik een enorme passie ontwikkeld voor de Traditionele Chinese Geneeskunde, waarin vooral het stuk over de Vijf Elementen voor mij heel tekenend is geweest. Omdat ik van mening ben dat deze kennis je leven met honden een heel andere dimensie geeft, heb ik besloten hier een onlinecursus over te maken.
In zes weken leer ik je met de kracht van de vijf elementen kijken naar hoe je hond in elkaar zit! Zodat je begrijpt waarom je hond doet wat hij doet. Je gaat veel leren over je hond, maar ook heel veel over jezelf.

Tijdens de cursus gaan we aan de slag met de volgende vraagstukken:

 • Welke elementen herken je bij jouw hond en hoe uit zich dat?
 • Wat zijn de behoeften van jouw hond?
 • Hoe zit dat eigenlijk bij jou? Welk type ben jij en waar heb jij behoefte aan?
 • Hoe matcht dit -of juist niet- en hoe ga je hier het beste mee om?
 • Is jouw hond ‘in zijn element’, of is je hond uit balans?
 • Wat past qua training bij jouw hond?
 • Wat zijn de valkuilen van de karaktertypes?
 • Welke voeding heeft invloed op jouw type hond?

Wist je bijvoorbeeld dat een Vuurtype hond heel beweeglijk is en snel afgeleid?
En een Aardetype hond alles voor eten doet? Dit zijn super handige dingen om te weten in het dagelijks leven met je hond, om je hond beter te leren begrijpen. Je kunt op deze manier gerichter met je hond communiceren, inspelen op zijn sterke punten en rekening houden met zijn zwakkere plekken.

Wil je meer informatie over de cursus?

Vind je bovenstaande informatie interessant? Meld je dan zeker aan voor de onlinecursus van 6 weken!

De cursus in het kort:

 • 28 september 2022 om 19.30 starten we met een interactief Webinar over de 5 elementen, waarin ik je uitleg geef over wat de elementen zijn en de invloed ervan.
 • Iedere week ga je aan de slag met 1 van de elementen, aan de hand van de infosheets en oefeningen.
 • In de laatste week maak je een blauwdruk van jouw hond én van jezelf. In een Facebookgroep deel ik alle oefeningen en kun je jouw filmpjes delen en vragen stellen.

Alle informatie over de cursus kun je hier vinden. Heb je nog vragen? Je kunt mij altijd een bericht sturen!

Hondentraining Zeeland

Hoi, ik ben Leonie

Leuk dat je mijn blog leest! Het is mijn missie om hondenwelzijn in Nederland te verhogen en zoveel mogelijk mensen plezier te laten maken met hun hond. In mijn blogs deel ik mijn tips over diverse onderwerpen. Wil je meer informatie? Klik dan hier om mijn website te bekijken. 

meer blogs