5 elementen bij honden

De kenmerken van de Vijf Elementen

Op een andere manier naar je hond kijken

In mijn vorige blog heb ik uitgelegd wat de Vijf Elementen zijn en wat voor invloed dit heeft gehad op mijn leven met honden. Hier kun je meer lezen over de verschillende karaktertypes, horend bij ieder element.

De elementen beschrijven 5 verschillende karaktertypen en om dit visueel te maken, zijn de karaktertypen gekoppeld aan elementen uit de natuur.
Het gaat om de volgende elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water.
Bij ieder mens en iedere hond zijn alle 5 de karaktertypen aanwezig, maar vaak springt 1 karaktertype er echt uit. Om te bepalen welk element dat bij jouw hond is, ga je naar een heleboel factoren kijken.

Houttype hond

Bij een Houttype denk ik meteen aan het woord robuust. Een Houttype is niet zo snel van zijn eigen pad te krijgen.

Doorgaans zijn het dappere honden, die niet bang zijn om grenzen te verleggen. Dit maakt dat ze snel verveeld kunnen zijn. Ze willen uitdaging, nieuwe dingen doen en niet constant hetzelfde. Het type hond dat een oefening 3 keer doet en dan vraagt om een nieuwe oefening.

Het zijn wel harde werkers en honden die van sporten houden, als er maar voldoende uitdaging is.

Vuurtype hond

Vuurtype honden zijn in de regel uitbundig: ze houden wel van een feestje. Verder staan ze erom bekend dat ze sociaal zijn. Dat past ook wel bij het uitbundige karakter, natuurlijk.

En… vuurtype honden zijn zeer vocaal. Hierbij kun je denken aan blaffen, maar ook aan kreunen, dromen, piepen en zuchten. Ze maken nogal graag geluid, zullen we maar zeggen. Dit is het type hond dat een heel concert kan geven wanneer je thuiskomt. Soms heel gezellig, soms een uitdaging. Bijvoorbeeld als je aan het thuiswerken bent ;-). 

Aardetype hond

Als ik denk aan een Aardetype hond, denk ik aan betrouwbaar, zachtaardig en dol op eten. Misschien denk je bij deze drie woorden ook direct aan jouw hond. Of, herken jij net als ik jezelf hierin. Ik wel, ik ben dol op eten.

Een Aardetype hond is betrouwbaar en als eigenaar zul je om die reden precies weten wat je aan je hond hebt. Ze zijn zachtaardig voor de mensen en dieren om zich heen en staan bekend als vredestichters. En ja, ze zijn dol op eten. Ze zullen alle opbergplekken van het voer kennen en zijn er als de kippen bij als er ergens eten te halen is. Wil je trainen met een Aardetype, kun je met eten heel ver komen.

Metaaltype hond

Een Metaaltype houdt van structuur. Dit is het type mens dat graag de boel goed op orde heeft. Hoe zit dat dan bij honden? Denk aan de hond die houdt van een duidelijke structuur in de dag.

Over het algemeen is het Metaaltype rustig, maar is het wel harde werker. Ze doen dat alleen niet met een hoop bombarie, zoals je dat bij een Vuurtype wel kunt verwachten.
Metaaltype honden zijn zelfstandig, wat weer goed past bij het hard werken kenmerk van dit Element.

Verder is een Metaaltype dol op regels. Dat maakt dat dit type hond voor bepaalde sporten zeer geschikt is. Vertel ze exact wat ze moeten doen en ze doen het. Ze zullen er niet snel een potje van maken, want regels zijn regels.

Watertype hond

Een Watertype is introvert en ingetogen. Je kunt hierbij denken aan de honden die wat fragiel ogen qua houding. 

Het zijn slimme honden die makkelijk nieuwe dingen leren. Je legt iets één keer uit en ze weten direct wat de bedoeling is. Train je met een Watertype, hou er dan wel rekening mee dat het erg gevoelige honden zijn. Verder zijn ze erg op zichzelf. Dit is absoluut niet het type hond dat enorm opleeft van groepen honden of mensen.


Wil je meer leren over de karaktertypes?

De bovenstaande omschrijvingen zijn beknopt en bevatten zeker niet alle eigenschappen van de elementen. Daar valt namelijk nog uren over te praten.

Vind je deze informatie interessant? Meld je dan zeker aan voor de onlinecursus van 6 weken!

De cursus in het kort:

  • 28 september om 19.30 starten we met een interactief Webinar over de 5 elementen, waarin ik je uitleg geef over wat de elementen zijn en de invloed ervan.
  • Iedere week ga je aan de slag met 1 van de elementen, aan de hand van de infosheets en oefeningen.
  • In de laatste week maak je een blauwdruk van jouw hond én van jezelf. In een Facebookgroep deel ik alle oefeningen en kun je jouw filmpjes delen en vragen stellen.

Alle informatie over de cursus kun je hier vinden. Heb je nog vragen? Je kunt mij altijd een bericht sturen!

5 elementen bij honden kenmerken
De kenmerken per Element bij honden

Hondentraining Zeeland

Hoi, ik ben Leonie

Leuk dat je mijn blog leest! Het is mijn missie om hondenwelzijn in Nederland te verhogen en zoveel mogelijk mensen plezier te laten maken met hun hond. In mijn blogs deel ik mijn tips over diverse onderwerpen. Wil je meer informatie? Klik dan hier om mijn website te bekijken. 

meer blogs