DIY hersenwerk voor honden: de snuffeltoffee

Honden ontspannen door te snuffelen

De neus van de hond is ontzettend belangrijk. Honden hebben een goed ontwikkeld reukorgaan en gebruiken hun neus heel veel en heel bewust. Het is het belangrijkste zintuig voor de hond. Door gebruik te maken van iets wat een hond graag doet, namelijk snuffelen, kun je voor ontspanning zorgen. Snuffelen verlaagt stress bij honden en zorgt voor mentale uitdaging. 

En het leuke is, met huis-tuin-en-keuken materiaal kun je heel veel toffe snuffelspellen doen samen met je hond! In deze blog deel ik één van mijn favoriete snuffelspellen, de snuffeltoffee. Voor dit snuffelwerkje heb je alles al in huis!

Wat heb je nodig?

 • Een theedoek of handdoek.
 • 2 elastieken (heb je dit niet, kun je ook 2 touwtjes gebruiken).
 • Kleine doekjes, denk aan stofdoekjes. Heb je dit niet, kunnen sokken bijv. ook.
 • Een aantal voertjes.
 • Een ondergrond waarop je hond niet uitglijdt.

Hoe maak je de snuffeltoffee?

 1. Pak 2 hoeken van de theedoek samen en doe daar een elastiek omheen. Dit doe je nu ook bij de 2 andere hoeken. Zo ontstaat er een ruimte tussen de theedoeken.
 2. Maak rolletjes van de kleine doekjes die je hebt: deze rolletjes ga je in de theedoek leggen.
 3. Wanneer de doek gevuld is, vouw je eventuele opstaande randen van de theedoek naar binnen.
 4. Nu kun je de voertjes in de toffee stoppen en het aan je hond geven. Blijf er wel bij zitten, om de toffee stil te kunnen houden of je hond te helpen.

Waar let je verder op?

 • Maak het de eerste keer niet te moeilijk: leg de voertjes op een plek waar je ze nog ziet, stop ze niet te diep erin. Wanneer je het te diep erin stopt en het net te moeilijk is voor je hond, kan er frustratie ontstaan. Dat wil je juist voorkomen, want het doel van het snuffelen is ontspanning. Heeft je hond door hoe het moet en gaat het goed, kun je het moeilijker maken door de voertjes wat dieper erin te stoppen.
 • Snuffelen is een activiteit om samen met je hond te doen en het doel is echt ontspanning. Blijf bij je hond terwijl hij snuffelt, zo kun je helpen wanneer er frustratie ontstaat.
 • Merk je dat je hond het lastig vindt? Maak het makkelijker en help je hond.
 • Wanneer je hond dit heel snel onder de knie heeft en je meer uitdaging zoekt, kun je tijdens het oprollen van de kleine rolletjes voertjes in de rolletjes stoppen. Je hond zal dan eerst een rolletje uit de toffee moeten tillen en het dan uitrollen, om de voertjes te pakken te krijgen.
 • Berg snuffelspellen op nadat je er samen met je hond mee gespeeld hebt. Het is geen speelgoed, om rond te laten slingeren, maar echt iets wat je samen met je hond doet. Zo behoudt het de waarde voor je hond en zorgt het echt voor een moment van verbinding tussen mens en hond.
 
Heel veel plezier met de snuffeltoffee! Mocht je de snuffeltoffee gaan maken, vind ik het altijd leuk om te zien hoe jouw hond lekker aan het snuffelen is. Stuur me gerust een foto of filmpje via Instagram of Facebook
 

Hondentraining Zeeland

Hoi, ik ben Leonie

Leuk dat je mijn blog leest! Het is mijn missie om hondenwelzijn in Nederland te verhogen en zoveel mogelijk mensen plezier te laten maken met hun hond. In mijn blogs deel ik mijn tips over diverse onderwerpen. Wil je meer informatie? Klik dan hier om mijn website te bekijken. 

meer blogs