Tips lange autoreis met hond

Op vakantie met hond: tips voor een lange autoreis

Yes, tijd om op reis te gaan!

Ik schreef eerder een artikel over de voorbereiding wanneer je met je hond op vakantie wilt gaan. Dit artikel is het vervolg daarop, waarin ik tips deel voor een lange autoreis met hond! In het vorige artikel heb je kunnen lezen dat ieder land andere regels heeft met betrekking tot het vervoeren van honden in een auto. Voor je op reis gaat is het noodzakelijk om te controleren welke regels in de landen waar je doorheen reist en op je bestemming. De exacte regels kun je vinden op de website van het LICG

Is je hond gewend aan autoreizen?

Een lange autoreis is wel even wat anders dan korte ritjes naar het bos, strand of naar familie. Is jouw hond onrustig tijdens korte ritjes? Dan is er werk aan de winkel! Het zou zonde zijn als de gehele reis naar je vakantiebestemming voor je hond heel stressvol is. Begin op tijd met het trainen van het autorijden en ervoor te zorgen dat je hond tijd heeft om te wennen aan autoritten en je in kleine stapjes kunt trainen. Het doel is om je hond positieve ervaringen op te laten doen met het autorijden, ga dus niet over de grenzen van je hond tijdens het trainen! Wil je hier hulp bij? Neem dan contact op, ik help je graag bij de training.

Veiligheidsmaatregelen

Niet het leukst om over na te denken, maar wel heel belangrijk: hoe zorg je ervoor dat de reis veilig verloopt?

 • Het is belangrijk dat je hond altijd een penning of naamtag draagt met jullie gegevens erop. Mocht er iets gebeuren, kan er snel herleid worden van wie de hond is. Natuurlijk is je hond ook gechipt, maar de gegevens kunnen alleen uitgelezen worden door iemand met een chiplezer. Dit duurt altijd langer dan direct kunnen zien bij wie de hond hoort.
 • Zorg ervoor dat je, je hond kunt beetpakken aan een halsband of tuigje voordat je hond ‘los’ is en de deur of klep van de auto open gaat. Leer je hond daarnaast aan dat hij niet uit de auto mag zonder toestemming. Je wilt er niet aan denken, maar ieder jaar overlijden meerdere honden doordat ze uit de auto springen en de snelweg op rennen bij autopech.

Water onderweg en de temperatuur in de auto

Wanneer je in de zomer reist is de kans best groot dat de buitentemperatuur hoog is. Voor honden zorgt zowel het te warm als te koud hebben voor stress, wat je absoluut wilt vermijden tijdens de autorit. Om ervoor te zorgen dat je hond niet oververhit raakt, kan het fijn zijn om de airco aan te zetten. Let dan wel op dat je de airco niet onder de 18 graden laat komen en zorg ervoor dat je hond niet op de tocht zit. Het is niet prettig voor je hond als de airco in zijn gezicht blaast.

 • Tip: het kan fijn zijn om zonneschermen op de autoramen te bevestigen, om de felle zon weg te houden.
 • Kijk goed naar je hond. Laat je hond signalen van oververhitting of stress zien? Bekijk dan hoe je de temperatuur naar beneden kunt krijgen.
 • Ook al ben je voornemens vaak te stoppen, het kan zomaar gebeuren dat je urenlang in een file staat of zelfs pech krijgt. Ga om die reden altijd op reis met voldoende water in je auto! Je kunt een jerrycan vullen voor vertrek, zodat je een ruime voorraad bij je hebt.

Wanneer het warm is droogt je hond sneller uit. Daarnaast wordt de lucht droger wanneer de airco aan staat. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond goed drinkt onderweg. Je kunt een waterbak in de autokennel zetten, maar veel honden drinken niet wanneer een auto rijdt. Zorg er tijdens iedere stop voor dat je hond iets drinkt!

Laat je hond regelmatig zijn pootjes strekken

Voor jezelf is het verstandig om regelmatig te stoppen en even te bewegen, maar ook voor je hond is dit heel belangrijk. Tijdens het autorijden hebben ze beperkte bewegingsruimte, waardoor het belangrijk is om iedere twee tot drie uur te stoppen. Zorg er tijdens een pauze voor dat je hond water drinkt, zijn behoefte kan doen en zijn pootjes kan strekken.

Hoe zorg je ervoor dat een pauze fijn is voor je hond en je weer ontspannen verder kunt rijden?

 • Laat je hond niet achter in de auto tijdens een stop! Haal je hond uit de auto zodra jij zelf uitstapt. Een stilstaande auto warmt extreem snel op. Daarnaast is het voor je hond waarschijnlijk erg spannend om alleen in de auto te blijven op een onbekende plek waar veel rumoer in de omgeving is
 • Hou je hond te allen tijde aangelijnd! Het is gevaarlijk om je hond los te laten op een parkeerplaats, er komt veel verkeer voorbij en de snelweg is vlakbij. De plek is voor je hond totaal onbekend, neem hierin geen enkel risico!
 • Stoppen bij tankstations is fijn om je auto van brandstof te voorzien en zelf naar het toilet te kunnen gaan. Ook is het fijn om hier je watervoorraad aan te vullen. Er is alleen wel iets waar je op moet letten. Doorgaans ligt er heel veel afval en zijn er veel etensresten te vinden op parkeerplaatsen langs de snelweg. Hou je hond dicht bij je en zorg ervoor dat je hond geen etensresten te pakken krijgt (stel je voor dat je hond last van zijn darmen krijgt onderweg…). Verder is er vaak maar een heel kleine groenstrook en kun je geen lange wandeling maken.
 • Wanneer je graag een lange wandeling wilt maken tussen het rijden door, ga dan van de snelweg af. In Frankrijk kun je stoppen bij de grote ‘aires’, waar doorgaans meer groen is dan bij een benzinestation parkeerplaats. Wanneer je zoekt op ‘de beste stopplaatsen’ en dan het land waar je doorheen reist, kun je van tevoren al bepalen waar je gaat stoppen om je hond even een stuk te laten wandelen.
 
Toen wij op reis waren naar Oostenrijk vonden we per toeval een McDonald’s met een omheinde speelweide voor honden! Op dat moment was er niemand aanwezig en konden we Oscar even los laten lopen, terwijl we zelf wat te eten nuttigden. Er zijn nog niet veel omheinde speelweides bij stopplaatsen, maar hopelijk wordt dat in de toekomst meer!
Tips lange autoreis met hond Tips lange autoreis met hond

Samengevat: tips voor een lange autoreis met je hond

Na het lezen van dit artikel begrijp je wel, er zijn veel dingen waarmee je rekening moet houden wanneer je een lange autoreis gaat maken met je hond.
Hieronder in grote lijnen de tips voor een lange autoreis samengevat:
 • Zorg ervoor dat je hond al vaker mee is geweest met de auto alvorens je een lange autorit gaat maken om op vakantie te gaan.
 • Hou de temperatuur in de auto in de gaten en kijk hoe je hond zich voelt.
 • Neem voldoende water mee op reis.
 • Vervoer je hond zo veilig mogelijk in de auto. 
 • Stop regelmatig zodat je hond even kan bewegen. 
 
Fijne reis gewenst!
 

Hondentraining Zeeland

Hoi, ik ben Leonie

Leuk dat je mijn blog leest! Het is mijn missie om hondenwelzijn in Nederland te verhogen en zoveel mogelijk mensen plezier te laten maken met hun hond. In mijn blogs deel ik mijn tips over diverse onderwerpen. Wil je meer informatie? Klik dan hier om mijn website te bekijken. 

meer blogs