Goede voorbereiding is noodzakelijk
Wanneer je besluit op vakantie te gaan met hond, is de voorbereiding belangrijk. Zorg ervoor dat je tijdig een aantal dingen controleert en indien nodig regelt. Je kunt niet zomaar vertrekken zonder de eisen te checken. Stel dat je hond niet voldoet aan de vaccinatieplicht van een land, kan dit zelfs een inbeslagname tot gevolg hebben. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Mijn advies zou zijn om het minstens 3 maanden van tevoren te controleren, zo weet je zeker dat je alles op tijd kunt regelen.
In dit blog beschrijf ik stappen om te doorlopen, alvorens je op vakantie gaat.
Mag je hond überhaupt mee?
Wanneer je een accommodatie boekt is het belangrijk om te controleren of je hond welkom is. Hetzelfde geldt voor vervoersmiddelen naar je reisbestemming: denk bijvoorbeeld aan een boottocht of een treinreis om op de plek van bestemming te komen. Het is niet vanzelfsprekend dat een hond is toegestaan.
Wat wellicht minder voor de hand liggend is: ieder land heeft eigen regels over het meenemen van honden. Binnen de EU mag je sowieso niet reizen met een hond jonger dan 15 weken, maar daarnaast hanteert ieder land eigen regelgeving.
In veel landen zijn bepaalde rassen niet (of onder strenge voorwaarden) toegestaan. Een voorbeeld daarvan is Noorwegen, naast een lijst met verboden rassen zijn ook voormalige zwerfhonden pas welkom als je op papier kunt aantonen dat je langer dan 6 maanden de eigenaar bent van de hond.
Het is dus heel belangrijk om ruim voor vertrek te controleren of je hond welkom is. Check niet alleen de eindbestemming, maar ook alle landen waar je doorheen reist, want ook met die regels heb je te maken! Je kunt op de website van het LICG de invoereisen per land vinden.
Paspoort, chip en verplichte vaccinaties
Er zijn een aantal standaard verplichtingen in de EU, waarvan het belangrijk is om het tijdig te regelen.
Let op! Voor landen buiten de EU ( zoals bijvoorbeeld Noorwegen en Groot-Brittanië kunnen andere regels gelden).
Standaard regels binnen de EU:
- Iedere hond heeft een Europees dierenpaspoort nodig, wat uitgegeven wordt door de dierenarts. Het paspoort moet je bij je hebben op reis.
Tip: maak een kopie van het paspoort en de inentingen, zodat je altijd een back-up hebt, mocht je het paspoort kwijtraken. Het is niet toegestaan om met een kopie te reizen, maar iets kunnen laten zien is beter dan niets. - Naast het paspoort is het ook verplicht dat je hond gechipt is. Dit valt onder identificatieplicht.
- Wanneer je in de EU reist, is het verplicht om je hond minstens 21 dagen voor vertrek tegen rabiës ingeënt te hebben. Regel dit tijdig!
Naast de standaard regels kunnen er ook aanvullende regels gelden, zoals bijvoorbeeld het ontwormen van je hond met een specifiek middel, afgestempeld door de dierenarts.
Verzekeringen
Controleer of je hond onder jouw aansprakelijkheidsverzekering valt, of dat het nodig is om je polis aan te passen. Iedere hond kan schade aanrichten: een ongeluk zit in een klein hoekje. Helaas kan dit aardig in de papieren lopen. In sommige landen is het zelfs verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben.
Mocht je hond een huisdierverzekering hebben, is het ook wijs om te checken hoe de dekking in het buitenland is en of je overal terecht kunt, of dat er bepaalde procedures gevolgd moeten worden.
Aanvullende regels
Iedere bestemming kan regels hebben die voor ons Nederlanders niet direct logisch zijn. Onthoud wel, je bent ergens te gast dus hou je aan de regels, zo blijven we als toeristen warm ontvangen worden. Daarnaast kan het behoorlijke gevolgen hebben wanneer je je niet aan de regels houdt.
Een aantal voorbeelden van regels zijn:
- Muilkorfplicht: dit hoeft niet alleen voor bepaalde rassen te gelden, maar kan ook gelden in bijvoorbeeld het openbaar vervoer of op een openbare plek. Wil je in Oostenrijk met een gondel de bergen in, moet je hond een muilkorf dragen.
- Vervoersregels: in Nederland maakt het niet uit hoe je hond in de auto zit, sommige andere landen hebben hier regels voor. Zo is het in Duitsland verplicht dat je hond vast zit in de auto en niet zomaar eruit kan springen als het portier open gaat.
- Aanlijnplicht: ook in Nederland is het op veel plaatsen verplicht om je hond aan te lijnen, maar in bepaalde landen zijn de regels nog veel stricter en kan er zelfs verteld worden hoe lang de lijn maximaal mag zijn.
Op vakantie met hond: zorg voor een goede voorbereiding!
Hoewel bovenstaande dingen niet het leukste onderdeel zijn van de voorbereiding van je vakantie, is het wel noodzakelijk om goed te regelen. Zo kun je op vakantie zorgeloos genieten, omdat je weet dat je alles goed geregeld hebt. Je hond meenemen op vakantie is vooral ontzettend leuk, maar vraagt nu eenmaal wat extra voorbereiding.
Nog een aanvullende tip: check van tevoren waar de dichtstbijzijnde dierenarts is op de plek van bestemming. Dit kan voor rust zorgen wanneer een noodsituatie ontstaat.
Heel veel succes met de voorbereiding!
In mijn volgende blog lees je hoe je ervoor kunt zorgen dat de autorit voor je hond zo zorgeloos mogelijk gaat zijn.