intensieve begeleiding - online traject

Alleen thuis zijn

Kan jouw hond niet alleen thuis zijn? Vermoed je dat er sprake is van verlatingsangst, of heeft jouw hond nog niet geleerd om alleen te zijn? Ik help je in de provincie Zeeland, maar ook online. Niet alleen thuis kunnen zijn is een veelvoorkomend probleem bij onze viervoeters. Naast dat het ontzettend sneu is voor je hond, kan het ook voor jou als eigenaar een enorme belemmering zijn in het dagelijks leven. Door middel van intensieve begeleiding gaan we samen aan de slag om je hond te leren dat alleen zijn oké is.

Niet alleen kunnen zijn

Een complex probleem.

Toen je een hond in huis nam, had je vast niet bedacht dat hij verlatingsangst zou gaan ontwikkelen. En misschien denk je zelfs wel dat het aan jou zelf ligt en je het alleen leren zijn verkeerd hebt aangepakt. Laat ik dit gevoel direct bij je wegnemen: het ligt niet aan jou of jouw aanpak. 
Verlatingsangst kent veel verschillende oorzaken, het kan bijvoorbeeld genetisch bepaald zijn of ontstaan zijn tijdens een bepaalde situatie of periode. We kunnen helaas niet alles voor zijn.

Het positieve nieuws is dat verlatingsangst in heel veel gevallen te verhelpen is. Maar dit vraagt wel om een hondvriendelijke (!), specifieke en intensieve aanpak. 

Een hond met verlatingsangst heeft veel angst en paniek wanneer jij niet in de buurt bent en voelt zich onveilig. Dit heeft enorme impact op het welzijn van de hond en kun je ook in andere situaties vaak merken. 

Naast de impact op je hond, moeten we ook de impact op jou als eigenaar niet onderschatten. Regelmatig hoor ik verhalen van mensen die geen bezoekje aan een huisarts of supermarkt kunnen doen, omdat er op dat moment geen oppas is en de hond absoluut niet alleen kan zijn. Verlatingsangst geeft veel mensen een beklemd gevoel en kan je vrijheid enorm belemmeren. 

hond alleen leren zijn
de methode achter de aanpak

Is verlatingsangst wel op te lossen?

Mogelijk heb je zelf al van alles geprobeerd om verlatingsangst aan te pakken. Van kalmerende muziek, tot rustgevende oliën en allerlei soorten training. Maar niets heeft echt gewerkt en het probleem is er nog steeds. 

Wellicht vliegen de onbedoelde adviezen je om de oren: gewoon laten blaffen, dan gaat het vanzelf over. Of stop je hond in de bench, dan is het opgelost. 
Hoe fijn het ook zou zijn als het probleem snel en gemakkelijk opgelost kon worden, helaas is dit niet het geval.

Mijn ervaring met verlatingsangst was altijd dat het bijna onmogelijk was om op te lossen, tot ik in aanraking kwam met de methode van Julie Naismith. De methode is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en werkt hondvriendelijk: het zorgt ervoor dat je hond geen angst meer ervaart bij het alleen zijn. 
Ik zag dat haar methode echt werkt. Niet bij één hond, maar bij bijna alle honden. 

Om die reden heb ik besloten de opleiding te volgen tot gecertificeerd Separation Anxiety Professional en help ik nu mensen en honden om stapje voor stapje hun vrijheid weer terug te krijgen!

het oplosssen van verlatingsangst

Intensief traject van meerdere weken

De verlatingsangst trajecten zijn volledig online, zodat je met je hond kunt trainen in de normale setting en ik je op afstand begeleid. Het zijn intensieve trajecten, waarbij ik aan je zijde sta om je te begeleiden.  

De begeleiding ziet er als volgt uit:

  • Aan het begin van het traject beginnen we met een startsessie van +/- 1 uur, waarin ik met je meekijk en we de gehele aanpak gaan doornemen. 
  • Je ontvangt 4-5 op maat gemaakte trainingsplannen per week.
  • Iedere week hebben we een videocall van +/- 30 minuten waarin we de trainingen doornemen en vaak ook samen een training doen. Hiervan ontvang je een opname, zodat je altijd kunt terugkijken wat we besproken hebben. 
  • Ik betrek je bij iedere stap en leg uit wat we doen, zodat jij na het traject de training zelfstandig voort kunt zetten. 
  • Wanneer je een vraag hebt over een training die je hebt gedaan, mag je me hierover WhatsAppen en zal ik je erbij helpen.
 

Wat wordt er van jou verwacht?

Om het traject zo goed mogelijk te laten verlopen, is behoorlijk wat inzet en motivatie nodig. Onthoud goed: je doet het niet voor niks, maar voor meer vrijheid!
In het kort:
  • Het is nodig om 4-5 keer in de week te trainen, dit kost je gemiddeld een halfuur per dag.
  • Je hebt een camera nodig waarbij je via een app op je telefoon je hond kunt monitoren tijdens de training. 
  • Je zorgt ervoor dat je, je hond niet meer alleen hoeft te laten tijdens het traject. Hiermee voorkom je negatieve leerervaringen en zal de training voorspoediger verlopen. 
  • Om de trainingsplannen goed af te kunnen stemmen op hoe het gaat, hou je me op de hoogte van de trainingen.
  • Een hoop geduld! Verlatingsangst is heel vaak te verhelpen, maar dit gaat wel in heel kleine stapjes. 
aanvullende informatie

Verschillende trajecten

Hondentraining Zeeland

Veelgestelde vragen

Om de hond in een zo natuurlijk mogelijke setting te laten trainen, is het handiger als ik niet aanwezig ben. De aanwezigheid van een vreemd persoon kan een hond veel stress geven. Met behulp van technologie kijk ik op afstand mee. Op deze manier kan ik iedere training bekijken en wordt de volgende training bepaald aan de hand van hoe het gaat. Zo bereik je het snelst resultaat.

Dit is geheel afhankelijk van je wensen en situatie. Het voordeel van een 4 weken traject is dat de kosten lager zijn. Het nadeel is dat we tijdens dit traject vooral bezig zijn met de beginfase van het alleen leren zijn. In de praktijk merk ik dat iedereen na 4 weken verlengt, doordat het eigenlijk te kort is. Duurzame gedragsverandering kost tijd. Stel, het triggert je hond als je naar de deur loopt, zelfs zonder dat je daadwerkelijk weggaat. Dan zijn we hier in de beginfase mee bezig om ervoor te zorgen dat je de deur uit kunt zonder stress. In deze fase komen we nog niet toe aan het trainen met verschillende scenario’s (denk aan: andere gezinsleden, aantrekken van jas en schoenen). Hiervoor is een langer traject een prettigere optie. 

Wanneer meerdere honden in hetzelfde huishouden verlatingsangst hebben, gaan we aan de slag met alle honden. Dit doen we door te kijken naar de hond die er de meeste moeite mee heeft en het tempo van die hond aan te houden. De andere honden zullen meegaan op dit tempo.
De prijzen van de trajecten zijn per eigenaar/huishouden. Het maakt niet uit om hoeveel honden het gaat. 

Hoewel ik het liefst iedereen zou willen helpen voor een minimaal bedrag, kan ik de trajecten niet voordeliger aanbieden. Doordat de begeleiding intensief is en ik iedere training bekijk en van feedback voorzie, zitten er veel werkuren in. Door minder begeleiding te bieden en de prijs te verlagen, kan ik niet de begeleiding bieden die nodig is om verlatingsangst te verhelpen. Wel is het mijn doel om je zo snel mogelijk zelf verder te laten trainen. Hiervoor helpt het als je kennis opdoet over de lichaamstaal van honden, zodat je goed je eigen hond leert begrijpen. 

Heb je vragen over een verlatingsangst traject? Of twijfel je nog ergens over? Schroom niet om een berichtje te sturen!