hond sloopt spullen alleen thuis

Slopen van spullen. Ondeugend of onbegrepen?

De top 10 stoute streken van honden

Vorige week zag ik een bericht voorbijkomen op Facebook, van een groot Nederlands magazine, met als titel: ‘Dit zijn de ondeugendste hondenrassen (en deze stoute streken halen ze uit)’. Uit nieuwsgierigheid klikte ik het aan omdat ik nieuwsgierig was welk gedrag als ondeugend bestempeld zou worden.

In de top 10 van stoute streken stond onder andere plassen of poepen in huis, kauwen aan spullen, krabben aan meubels en het slopen van spullen. Dit bleek uit onderzoek wat gedaan is om te kijken wat honden doen als ze alleen thuis zijn. Het onderzoek werd uitgevoerd door een fabrikant van beveiligingscamera’s. 
De fabrikant heeft aan een dierenvriend gevraagd waarom honden deze stoute streken laten zien. Het antwoord: ze vervelen zich, dus gaan iets doen waarvan ze weten dat het niet mag. Wel gaf hij aan dat verlatingsangst een rol kan spelen. Het advies: als je niet wil dat spullen kapot gaan, moet je ze goed opbergen.

Ondeugend of onbegrepen? 

Hoewel je veel onzin over hondengedrag op internet leest, was ik hier toch wel verbaasd over. Als in het onderzoek de conclusie al wordt getrokken dat honden dit ‘uit verveling’ doen en het woord verlatingsangst wordt genoemd, waarom noemen we dit dan in hemelsnaam ondeugend gedrag?

In mijn ogen is in huis poepen of plassen en spullen slopen, wanneer een hond alleen thuis is, allesbehalve ondeugend. Ik zie voor me hoe een hond ontzettend angstig is en daarom zijn ontlasting laat lopen. Of zich geen raad meer weet uit angst en daarom maar spullen gaat slopen. Een hond doet dit niet uit verveling of boosheid dat hij alleen thuis is, maar uit angst. En angst moeten we serieus nemen. Wanneer een hond verlatingsangst heeft en alleen thuis moet zijn, komt het welzijn van de hond in het geding. Het laten lopen van ontlasting betekent dat een hond zich echt niet oké voelt. 
Zowel sloopgedrag als het laten lopen van ontlasting zijn heel vaak een uiting van stress

De hond heeft heerlijk gefeest! 

Helaas zijn de getrokken conclusies uit het bovengenoemde artikel niet uitzonderlijk. Zeer regelmatig zie ik foto’s voorbijkomen van honden die ‘een feestje gebouwd hebben’, terwijl de eigenaren van huis waren. Op de foto’s zijn honden te zien die aan banken gekauwd hebben, matrassen open gerukt hebben en nu tussen de vlokken van vulmateriaal liggen. Ook hier trek in twijfel of een hond echt gefeest heeft, maar vrees ik vooral dat een hond heel angstig is geweest. 

Wat kun je doen als jouw hond sloopt, wanneer je van huis bent? 

Het advies om spullen op te bergen lost het slopen op, maar verandert niks voor de hond. Een hond met verlatingsangst zal zich nog minstens zo rot voelen.
Helaas wordt hondengedrag heel vaak verkeerd begrepen. Verlatingsangst bij honden kent vele verschillende gedragsuitingen, waar slopen en ontlasting laten lopen ook onder vallen. Ik schreef in dit artikel hoe je verlatingsangst bij honden kunt herkennen. Vermoed je dat jouw hond verlatingsangst heeft, is het belangrijk om hier wat aan te gaan doen. Als verlatingangstexpert help ik je hier graag bij, op een hondvriendelijke manier, zodat jouw hond geen angst meer hoeft te ervaren. En jij in de toekomst met een gerust hart je hond alleen thuis kunt laten. 

Meer informatie over de verlatingsangsttrajecten kun je hier vinden.Twijfel je of een verlatingsangsttraject geschikt is voor jouw hond? Stuur me dan gerust een berichtje voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Hondentraining Zeeland

Hoi, ik ben Leonie

Leuk dat je mijn blog leest! Het is mijn missie om hondenwelzijn in Nederland te verhogen en zoveel mogelijk mensen plezier te laten maken met hun hond. In mijn blogs deel ik mijn tips over diverse onderwerpen. Wil je meer informatie? Klik dan hier om mijn website te bekijken. 

meer blogs