Wat is verlatingsangst bij honden?

Wat bedoel ik met verlatingsangst?

Ik krijg nog weleens de vraag of een hond eigenlijk wel verlatingsangst heeft. Als je het heel letterlijk vertaalt is het: ‘angst om verlaten te worden door mensen aan wie je gehecht bent.’
Nu zijn er heel veel honden die het niet erg vinden om alleen te zijn, zolang er maar iemand in huis is, waarbij het niet uitmaakt wie het is. Dezelfde groep honden kan wel angstig zijn wanneer ze helemaal alleen zijn. Zou je gaan kijken naar de definitie hebben deze honden geen verlatingsangst. Maar, het zijn wel honden die niet alleen kunnen zijn. Hoe zit dit?

Er zijn verschillende vormen van verlatingsangst, waar ik binnenkort over zal schrijven. Voor nu is het vooral belangrijk om te weten, dat iedere vorm van angst rondom alleen zijn, valt onder verlatingsgerelateerd gedrag. Om het simpel te houden, gebruiken we hiervoor de overkoepelende term verlatingsangst.   

Hoe weet je of je hond verlatingsangst heeft?

Als je niet zeker weet of je hond goed alleen kan zijn, is het verstandig om een keer te filmen wat je hond doet wanneer jij van huis bent.

Wanneer je de video bekijkt, let je goed op de lichaamstaal van je hond. 
Belangrijk om te weten: iedere hond is uniek en laat andere signalen zien. Wat voor de ene hond nog ‘oké’ is, kan voor de andere hond wel degelijk een signaal van spanning zijn. 
De signalen kunnen heel groots zijn, zoals janken en onrustig door het huis rennen. Maar, de signalen kunnen ook heel subtiel zijn, waarbij je alleen wat in het gezicht ziet veranderen bijvoorbeeld. Dat maakt het soms ingewikkeld om te herkennen of je hond goed alleen kan zijn of niet. 

In het kort, waar let je op: 

  • Zie je ander gedrag dan wanneer je thuis bent? Of zie je intenser gedrag dan wanneer je thuis bent?
  • Laat je hond signalen van stress zien?
  • Ligt je hond wel, maar is zijn hele lijf gespannen?
  • Is je hond vocaler dan wanneer jij thuis bent?
  • Zoekt je hond constant waar jij bent?

Herken jij één of meerdere signalen, dan is de kans groot dat jouw hond het toch moeilijk vindt om alleen te zijn. Twijfel je over de signalen van je hond? Stuur me gerust het filmpje, dan kijk ik met je mee en vertel ik je wat ik zie. 

Meer informatie over de verlatingsangsttrajecten vind je hier.

Hondentraining Zeeland

Hoi, ik ben Leonie

Leuk dat je mijn blog leest! Het is mijn missie om hondenwelzijn in Nederland te verhogen en zoveel mogelijk mensen plezier te laten maken met hun hond. In mijn blogs deel ik mijn tips over diverse onderwerpen. Wil je meer informatie? Klik dan hier om mijn website te bekijken. 

meer blogs